Απάντηση στην Πρόσκληση του συνδέσμου Ε.Ν.Α., σε Ημερίδα με τίτλο: «Επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας»

Εκτυπώσιμη μορφή

Οι Καθηγητές του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, (ΔΠΦΠ), της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών αποφασίσαμε ομόφωνα στην Συνέλευση του Τμήματος που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 07/06/2017 να μην παραστούμε στην ημερίδα με τίτλο: «Επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας» για τους ακόλουθους λόγους:

  • Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας δεν είναι μια «φρέσκια» ιδέα. Έχει υπάρξει, έχει «λειτουργήσει» για τρία χρόνια, (2010-2013), και έχει αποτύχει οικτρά. Στην διάρκεια αυτής της σκοτεινής περιόδου, σε αντίθεση με κάποιους τοπικούς παράγοντες οι οποίοι πανηγύριζαν, βιώσαμε μια απίστευτα παρακμιακή και παρασκηνιακή ατμόσφαιρα όπου στο κάθε μας βήμα συναντούσαμε καταστάσεις απύθμενης σύγχυσης, προχειρότητας, ασυνέπειας και ιδιοτέλειας. Αυτή η εμπειρία υπήρξε βαθύτατα τραυματική για όλους μας (φοιτητές, διδακτικό-ερευνητικό προσωπικό, και διοικητικό προσωπικό).
  • Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας στελεχώθηκε, πρόχειρα και χωρίς σχεδιασμό, από άτομα τα οποία, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν διέθεταν την ελάχιστη εμπειρία και τις γνώσεις ή τις ικανότητες που απαιτεί η εύρυθμη λειτουργία ενός ακαδημαϊκού χώρου και ιδιαίτερα ενός Τμήματος όπως το δικό μας με εξαιρετική ερευνητική δυναμική και διακεκριμένους παγκοσμίως Ακαδημαϊκούς Δασκάλους υψηλού κύρους και ήθους. Εξαιτίας της ένταξής του σε αυτό το μόρφωμα, το Τμήμα μας υπέστη μια απίστευτη ταλαιπωρία με πολύ επιβαρυντικές συνέπειες και με σημαντικότερη την απώλεια με μετακινήσεις, μετακλήσεις, και άλλες διαδικασίες 10 εκλεκτών συναδέλφων οι οποίοι οδηγήθηκαν σε φυγή πρωτίστως υπό την απειλή του υποβόσκοντος εφιάλτη μιας πιθανής επανίδρυσής του.
  • Από το 2013 το Τμήμα ανήκει στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, ανήκουμε και υποστηριζόμαστε από ένα μεγάλο, καταξιωμένο και δυνατό Πανεπιστήμιο το οποίο μας προσφέρει ποιοτικά υψηλού επιπέδου διοικητική υποστήριξη και συνεισφέρει με επαγγελματικά και ακαδημαϊκά υπεύθυνο τρόπο στην επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων μας. Οι φοιτητές μας και οι απόφοιτοι μας είναι πλέον φοιτητές και απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Πατρών και αυτό το δυναμικό κεκτημένο δεν μας επιτρέπεται να το απεμπολήσουμε.

Σήμερα το Τμήμα ΔΠΦΠ βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο μεταίχμιο. Βγήκε βαθύτατα τραυματισμένο από την αλήστου μνήμης περίοδο του Πανεπιστημίου Δ. Ελλάδας και επιβιώνει οριακά αφενός λόγω των εντονότατων προσπαθειών των καθηγητών, φοιτητών και διοικητικού προσωπικού και αφετέρου λόγω της διαρκούς υποστήριξης και «αιμοδοσίας» του από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η ίδρυση ενός Πανεπιστημίου πρέπει να στηρίζεται σε ακαδημαϊκά και όχι οικονομικά και επιχειρηματικά κριτήρια. Η οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής στην οποία ιδρύεται ένα Πανεπιστήμιο οφείλει να είναι η συνέπεια και όχι ο στόχος της ίδρυσής του. Τα τρία τμήματα βρίσκονται στο Αγρίνιο εδώ και μια εικοσαετία, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πρόοδο της περιοχής. Ωστόσο, η μυωπική αντιμετώπιση τους από τοπικιστικούς, εγωιστικούς μηχανισμούς και παράγοντες τροχοπέδησε την ανάπτυξη τους και δημιούργησε το σημερινό αδιέξοδο.

Για τους ανωτέρω λόγους και με βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στους φοιτητές μας και τις οικογένειες τους αλλά και στο εικοσαετές ακαδημαϊκό έργο που επιτελείται στο Τμήμα μας, αρνούμαστε να επιστρέψουμε στο θλιβερό παρελθόν του Πανεπιστημίου Δ. Ελλάδας, μιας καρικατούρας Πανεπιστημίου, καθώς το παρελθόν αυτό δεν αποτελεί απλώς απειλή για εμάς αλλά περισσότερο προσομοιάζει με ζοφερό εφιάλτη.

 

Οι Καθηγητές του Τμήματος ΔΠΦΠ

© 2008-2019, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος