Εισαγωγή: Εισαγωγή και ορισμοί της έννοιας της κυκλικής οικονομίας. Συναφείς προσεγγίσεις—βιομιμητισμός, γαλάζια οικονομία, πράσινη οικονομία. Αρχές της κυκλικής οικονομίας. Το κύκλωμα αξίας. Βασικές εφαρμογές. Θεσμικό πλαίσιο.
Η Κυκλική Οικονομία ως διαδικασία κοινωνικής και οργανωσιακής μετάβασης. Κοινωνική αλλαγή και καθεστώτα μετάβασης. Θεωρητικό πλαίσιο για τη διαδικασία της μετάβασης. Βασικά εργαλεία ανάλυσης. Παραδείγματα.
Κυκλική Οικονομία και Βιωσιμότητα: Η αρχή της βιωσιμότητας στο εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ο ρόλος της Κυκλικής Οικονομίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Βασικές αρχές θεωρίας συστημάτων. Γεωγραφική διάσταση της οικονομίας.
Κυκλική Οικονομία και Καινοτομία: Εκτίμηση των δυνατότητων και της δυναμικής της καινοτομίας σε επιχειρήσεις και οργανισμούς έρευνας και ανάπτυξης. Ανάλυση τεχνολογικής αλλαγής και διαχείριση της τεχνολογίας. Δημιουργία επιχειρήσεων στην κυκλική οικονομία. Βασικά στοιχεία.
Κυκλικές μεταφορές: κυκλικότητα στην αυτοκινητοβιομηχανία, στα αστικά συστήματα μεταφορών, Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Βιώσιμες διεθνείς μεταφορές. Πραγματικά Παραδείγματα.
Κυκλική παραγωγή προϊόντων: Βιομηχανική οργάνωση και συμβιωτικές σχέσεις στην παραγωγή. Η ευθύνη του παραγωγού και εκτεταμένη ευθύνη παραγωγού. Κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον. Μέθοδοι αξιολόγησης.
Κυκλικές πόλεις και κυκλικά κτήρια: Ανάλυση και εκτίμηση της δυναμικής της κυκλικής οικονομίας. Αστικές μεταβολικές ροές, αστικά απορρίμματα, , κυκλικά κτήρια, υλική και ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, επιλεκτική ανακύκλωση. Η κυκλικότητα στις γειτονιές—παραδείγματα.
Συστήματα Διαχείρισης Αποβλήτων: το εγχώριο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων. Σχεδιασμός, Υλοποίηση, Τοπική Πραγματικότητα. Δυναμική και Αδυναμίες του Σχεδιασμού στην Τρέχουσα Περίοδο. Παραδείγματα και Μελέτη Περίπτωσης.
Διεθνείς και εθνικές περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις & Περιβαλλοντικοί όροι: Όροι συμμόρφωσης με την περιβαλλοντική νομοθεσία για επιχειρήσεις, νοικοκυριά, πόλεις περιφέρειες και δημόσιους φορείς. Περιβαλλοντική ηθική.
Πόσο κυκλικό είναι το παγκόσμιο σύστημα; Ανταλλαγή και κυκλοφορία ενέργειας, προϊόντων και πρώτων υλών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο διεθνής γεωγραφικός καταμερισμός εργασίας και οι περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Στοιχεία ανάλυσης παγκόσμιων δικτύων παραγωγής και αλυσίδων αξίας.
Η οικονομία του άνθρακα. Ο στόχος της απανθρακοποίησης και το σύστημα διαχείρισης εκπομπών αέριων ρύπων και αερίων θερμοκηπίου. Στόχοι και προτεραιότητες μετά τη Συμφωνία του Παρισιού. Συμβατότητα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Βασικά σενάρια.
Εμπειρία από την εφαρμογή πρακτικών κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα. Κριτική θεώρηση. Ιστορικά και σύγχρονα παραδείγματα κυκλικότητας. Ο ρόλος της ελληνικής βιομηχανίας.
Σύγχρονα θέματα μάρκετινγκ και μάνατζμεντ της κυκλικής οικονομίας. Ανάλυση κύκλου ζωής. Οικολογικό σήμα προϊόντος. Πράσινες Ετικέτες. Συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης.