Skip to main content

Προσκεκλημένη Ομιλία - Βαρβάρα Συγγούνη - Τρίτη 19/1/2021 (Ώρα 12:00)

15 Ιαν 2021, 19:34

Στα πλαίσια των επιστημονικών διαλέξεων που λαμβάνουν χώρα στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών, την Τρίτη 19/1/2021 και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ομιλία από τη Δρ. Βαρβάρα Συγγούνη (Εργαστήριο Φαινομένων Μεταφοράς και Φυσικοχημικής Υδροδυναμικής, Τμήμα Χημικών Μηχανικών Π.Π. – ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) με Τίτλο: "Φυσικοχημικές διεργασίες και φαινόμενα μεταφοράς σε περιβαλλοντικές εφαρμογές".

 

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσω του συνδέσμου:

Join Zoom Meeting

https://upatras-gr.zoom.us/j/95452912352?pwd=ckk4U0I1QWRRTmYzd0dpMjkvb255QT09

 

Περίληψη Ομιλίας

Πολλές από τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα σε βιομηχανικές εφαρμογές όπως κατά την αποθήκευση CO2 σε πετρώματα με ταυτόχρονη εξόρυξη πετρελαίου, κατά την παραγωγή και χρήση γεωθερμικής ενέργειας, κατά την αφαλάτωση ή την επεξεργασία αστικών και αγροτοβιομηχανικών λυμάτων εμπλέκουν ταυτόχρονα φυσικοχημικές διεργασίες και διεργασίες ροής σε πορώδη υλικά. Στην παρούσα διάλεξη θα γίνει αναφορά στην εγκατάσταση πιλοτικής κλίμακας μεμβρανών σε μονάδα επεξεργασίας αστικών λυμάτων, στη χρήση μεμβρανών για την επεξεργασία λυμάτων ελαιοτριβείου και την ταυτόχρονη ανάκτηση προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας καθώς και σε μελέτες που αφορούν τη μεταφορά οργανικών ρύπων και νανοσωματιδίων σε 2-Δ και 3-Δ πορώδη μέσα.

 

Σύντομο Βιογραφικό Ομιλήτριας

Η Βαρβάρα Συγγούνη είναι Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός (2002), με ΜΔ.Ε. στην «Προσομοίωση, Βελτιστοποίηση και Ρύθμιση Διεργασιών» (2005) και με Τίτλο Διδακτορικής διατριβής: «Μια νέα μέθοδος μέτρησης της κλασματικής διαβροχής πορωδών μέσων από πειράματα εκτόπισης δύο φάσεων» (2007) από το Τμ. Χημικών Μηχανικών Π.Π. Υποστηρίχθηκε οικονομικά από το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ από προπτυχιακό επίπεδο έως την απόκτηση του Διδακτορικού της τίτλου από Ευρωπαϊκά Ερευνητικά προγράμματα. Έχει εργαστεί ως μεταδιδάκτορας στο IFP Energies Nouvelles, στο Εργ. Τεχνολογίας Περιβάλλοντος Τμ. Πολιτικών Μηχανικών Π.Π. και στα Εργαστήρια Αναλυτικής & Ανόργανης Χημείας και Φαινομένων Μεταφοράς & Φυσικοχημικής Υδροδυναμικής του Τμ. Χημικών Μηχανικών Π.Π. Έχει αξιολoγήσει προτάσεις για Ερευνητικά έργα για φορείς του εξωτερικού (French National Research Agency, Norway Research Council κ.α.). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη φυσικοχημικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα σε περιβαλλοντικά συστήματα σε διεργασίες όπως η υπόγεια αποθήκευση CO2 με ταυτόχρονη εξόρυξη υδρογονανθράκων, η εξάπλωση ρύπων και νανοσωματιδίων στο υπέδαφος, στη χρήση μεμβρανών για την επεξεργασία λυμάτων με την παράλληλη ανάκτηση προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας κ.α. Διαθέτει 14 ακαδημαϊκά εξάμηνα διδακτικής εμπειρίας στο Τμ. Χημικών Μηχανικών Π.Π., στο Τμ. Επιστήμης των Υλικών Π.Π., στο Τμ. Μηχανικών Περιβάλλοντος Π.Π. και στο Τμ. Μηχανολογίας Π. Πελοποννήσου (πρώην ΑΤΕΙ Πάτρας). Έχει επιβλέψει 7 διπλωματικές στο Τμ. Χημικών Μηχανικών και 3 στο Τμ. Μηχανολογίας Π. Πελοποννήσου καθώς και 15 διπλωματικές εργασίες στο Μ.Δ.Ε του ΕΑΠ Διαχείριση Αποβλήτων. Έχει συνεπιβλέψει 2 Μ.Δ.Ε. και 5 διπλωματικές εργασίες στο Τμ. Χημικών Μηχανικών Π.Π., καθώς και 4 διπλωματικές εργασίες στο Τμ. Μηχανολογίας Π. Πελοπονήσου. Είναι επιστημονική υπεύθυνη στο ΕΛΙΔΕΚ Μεταδιδακτόρων “WetμFluid- Effect of Pore Surface Wettability on Mineral Scaling, a μFluidic approach” (Εργ. Φαινομένων Μεταφοράς και Φυσικοχημικής Υδροδυναμικής, Τμήμα Χημικών Μηχανικών Π.Π.- ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ& IFP ENERGIES NOUVELLES) και επιβλέπει μια διδακτορική διατριβή. Διαθέτει 21 δημοσιεύσεις σε Διεθνή Επιστημονικά περιοδικά, 1 κεφάλαιο σε βιβλίο, 5 δημοσιεύσεις στο Society of Core Analysts (SCA) και Society of Petroleum Engineering (SPE), 30 σε Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια, 16 σε Εθνικά Επιστημονικά Συνέδρια καθώς επίσης είναι κριτής σε πλήθος επιστημονικών περιοδικών. Είναι μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας για το Περιβάλλον και συμμετέχει στην εξεταστική επιτροπή για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος.